HomeLajmeSimptomat që tregojnë se keni një alergji ushqimore

Simptomat që tregojnë se keni një alergji ushqimore

 

Nëse keni shpesh reaksione të çuditshme fizike pas konsumimit të një ushqimi të caktuar, atëherë me shumë mundësi jeni alergjik ndaj tij dhe nuk e keni idenë për të.

 Para së gjithash, duhet të mësoni të bëni dallimin midis alergjisë ushqimore dhe intolerancës ushqimore. Ndërsa një intolerancë do të thotë që sistemi tretës nuk mund të tresë ushqime të caktuara, një alergji shkakton një reagim të ndryshëm të sistemit imunitar. 

Mënyra më efektive për të kuptuar nëse “vuani” nga një alergji ndaj një lloji të caktuar ushqimi është të bëni një test mjeku, megjithëse shumë njerëz kanë reaksione të lehta alergjike, të cilat nuk përbëjnë ndonjë problem të veçantë për ta dhe shkuarja te mjeku. është gjëja e fundit në mendjen e tyre. 

Dhe një numër i madh njerëzish nuk janë as të vetëdijshëm se disa reagime të trupit tonë kanë të bëjnë me ushqimin që nuk u përshtatet, ose më mirë me atë ndaj të cilit janë alergjikë. Kryesisht këto janë simptomat që tregojnë një alergji:

Frymëmarrje e shkurtër

Nëse menjëherë pas konsumimit të një ushqimi të caktuar po merrni frymë me vështirësi (dhe nuk keni ngrënë tepër), vështirë se mund të merrni ajër dhe t’ju shtrëngohet fyti, mund të nënkuptojë se keni një problem alergjie.

Skuqje ose skuqje

Këto janë simptomat më të zakonshme të një reaksioni alergjik. Ato ndodhin “të vetme”, edhe pse mund të pasohen edhe me ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtje dhe shqetësime.

Probleme me gëlltitjen

Kjo simptomë mund të jetë edhe shenjë e formës më të rëndë të reaksionit alergjik, ndaj është e nevojshme të kërkoni ndihmë nga mjeku.

Kruajtje në gojë ose rreth buzëve

Nëse pas konsumimit të një ushqimi të caktuar përjetoni kruajtje të papritur rreth gojës dhe në vetë gojën, me shumë mundësi bëhet fjalë për një reaksion alergjik. Kjo simptomë shfaqet gjithmonë menjëherë pas apo edhe gjatë konsumimit të ushqimit.

Teshtitje dhe kruarje e syve

Nëse kruajtja dhe acarimi i syve ndodh menjëherë pas konsumimit të ushqimit, sigurisht që është e mundur të përballeni me një reaksion alergjik.

Palpitacionet e zemrës

Kjo nuk është një simptomë karakteristike e një reaksioni alergjik, por mund të jetë nëse ndodh vetëm kur uleni dhe hani ushqime të caktuara.

Megjithatë, nëse një alergji ndaj një ushqimi të caktuar do të shfaqet dhe në çfarë forme varet nga faktorët trashëgues, gjinia dhe lloji i ushqimit. Trashëgimia luan një rol të rëndësishëm, pasi është përcaktuar se 65% e fëmijëve bëhen alergjikë nëse të dy prindërit janë alergjikë dhe 35% nëse vetëm njëri prind është alergjik. Mosha dhe gjinia janë më pak të rëndësishme, kështu që alergjia ndaj ushqimit është njësoj e zakonshme tek fëmijët dhe të rriturit dhe shprehet njësoj tek të dy gjinitë.

Çdo ushqim në kushte të caktuara mund të veprojë si një alergjen, por disa ushqime janë një shkak shumë më i zakonshëm i alergjive (drithërat, mielli, qumështi, vezët). Përveç këtyre ushqimeve, patatet, portokallet, kafeja, peshku, çokollata, luleshtrydhet dhe mjedrat luajnë një rol të rëndësishëm në shkaktimin e alergjive.

I njëjti ushqim mund të jetë alergjik, qoftë i përpunuar termikisht, qoftë i tharë, qoftë i thatë, apo mund të jetë alergjik në një gjendje, ndërsa në një tjetër nuk ka pse të jetë. Për shembull, peshku ose lakra e gatuar shpesh çojnë në alergji sesa nëse përgatiten në një mënyrë tjetër, ose rrushi i thatë më shpesh shkakton alergji sesa rrushi i freskët.

Sasia e ushqimit alergjik, si dhe shpejtësia dhe marrja e ushqimit ndikojnë në shfaqjen dhe ashpërsinë e alergjive. Nëse ushqimi alergjik hahet shpejt, brenda 5 minutave, ndryshimet alergjike janë më të rënda sesa nëse i njëjti ushqim hahet brenda 45 minutave. Kjo do të thotë se alergjenët mund të shfaqen pas 10-30 minutash ose 3-4 orë pas konsumimit të ushqimit – të ashtuquajturat. reagimi i hershëm i trupit, ose pas 5 orësh deri në 5 ditë – i njohur si reagim i vonuar.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments